Klik om te reserveren

Klik om trio Rembrandt Frerichs te horen

GEANNULEERD ivm CORONA en verbouwing Kerk van Peize Concert wordt doorgeschoven naar seizoen 21/22

Rembrandt Frerichs Trio

"The Contempory Fortepiano"

Rembrandt Frerichs: fortepiano en vleugel

Tony Overwater: violone en contrabas

Vinsent Planjer: percussie

Vóór de pauze: 

fortepiano/violone/whisperkit

Na de pauze:

vleugel/contrabas /whisperkit

entree: € 20,-/€ 7,50 (jeugd t/m 21jaar) incl koffie/thee en drankje na afloop

De Fortepiano is de voorloper van de moderne concert vleugel. De naam geeft precies aan wat men in de achttiende eeuw zo bijzonder vond aan het instrument” het kon hard (forte) én zacht (piano) spelen. Een hele verbetering ten opzichte van het klavecimbel of spinet,

dat alle noten exact even hard liet klinken. De Fortepiano werd daardoor al snel razend populair. Componisten als Mozart , Haydn en Beethoven schreven hun beroemde piano muziek voor dit instrument.

In de loop van de tijd werd er heel wat gesleuteld aan de fortepiano om de klank steeds luider en tegelijkertijd ronder te maken. Hele concertzalen moesten immer gevuld kunnen worden met de betoverende pianomuziek.

Uiteindelijk evolueerde het lieflijke en tamelijke versjouwbare instrument tot een bak gietijzer en massief hout van meer dan 500 kg, waarin ijzersterke, loeistrak gespannen snaren door hamers met forse kracht aangeslagen worden.

De bescheiden fortepiano is inmiddels nog zelden te horen, behalve in orkesten die Mozart en Haydn spelen op authentieke instrumenten, of als een enkele specialist de muziek van Beethoven of Mozart op hun geboorteinstrument laat klinken.

Jazzpianist en componist Rembrandt Frerichs is gefascineerd door de klank van de fortepiano en blaast het instrument nieuw leven in. Want in plaats van terug te grijpen op de muziek uit vervlogen tijden, speelt hij juist nieuwe muziek op het oude instrument.

De fortepiano die Rembrandt bespeelt komt uit 1790. Nieuwe klanken op oude instrumenten, dat is dan ook Rembrandt’s devies.

"The Contemporary Fortepiano" wordt ondersteund door het Nationaal Muziekinstrumenten fonds, dat speciaal voor Rembrandt een fortepiano heeft laten bouwen en is enthousiast onthaald door pers en publiek op de grote festivals.

De lichtheid van het geluid én het unieke karakter van de historische instrumenten bewijzen dat een twee honderd jaar oud

instrument heel actueel kan zijn in een nieuwe context.